Αν θέλεις να είσαι ελεύθερος,πρέπει να είσαι ο εαυτός σου
October 19, 2016
Σαμποτάροντας τον εαυτό μας
November 20, 2016

Άκης Ρόμας

 

 

‘’Τα παιδιά δεν είναι κάψουλες να τα γεμίζουμε γνώσεις, συμβουλές και διαταγές…Τα έχουν όλα μέσα τους…Ο δικός μας ρόλος είναι απλά να τα φέρουμε στην επιφάνεια’’

Μαρία Μοντεσσόρι

captu1re

Δεν έχει καμιά αξία τι λες στα παιδιά, αλλά το τι είσαι, τι νιώθεις, ποια πρόθεση έχεις και πόσο ΚΑΛΟ μπορείς να προμηθευτείς για αυτά και να το φέρεις μπροστά τους.

Με το κείμενο αυτό, δίνω πιο ξεκάθαρα ιδέες και τρόπους χειρισμού των παιδιών, για να εμψυχώσετε με θετικό τρόπο τις ιδεομορφές και σκεπτομορφές που υπάρχουν στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ‘’Η δύναμη της Θέλησης’’ (‘’Θέλω και μπορώ’- Η δύναμη της θέλησης για τα παιδιά’’)

Οι γονείς συχνά με ρωτούσαν πώς να περάσουν πιο θετικά και σοφά υγιείς στάσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές για τα παιδιά τους, τους μαθητές μου….Η  σχολική μάθηση έρχεται δεύτερη και τρίτη σε αξία, μπροστά στις επιρροές που  αγγίζουν στην αξία, στα όνειρα και το μέλλον κάθε παιδιού, που βιάζεται να μεγαλώσει και να γίνει όπως αυτοί που αγαπά και θαυμάζει. Γι’ αυτό θα μοιραστώ εδώ μαζί σας κάποια παραδείγματα που τα έχω μάθει πρόσφατα και τα δεν έχω προτείνει σε κανένα.    Αξίζει να γίνουμε καλύτεροι και να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς, αν αυτό που βλέπουμε στο παιδί μας προβληματίζει…

 Όμως, πρώτα θέλω να είστε σαφείς για ένα πράγμα … Τα παιδιά σας θα αγοράσουν αυτό που εσείς πουλάτε, όταν ζείτε αυτό που πουλάτε. Τα παιδιά σας μπορούν να κάνουν ή όχι αυτό που τους λέτε να κάνουν, όμως εκείνο που σίγουρα κάνουν πάντα είναι να  αντιγράφουν ασυνείδητα τη συμπεριφορά σας. Έτσι, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας είναι να εργαστείτε για τον εαυτό σας να απομακρύνετε τα δικά σας βάρη, τις συνήθειες και τα πρότυπα που δεν σας εξυπηρετούν. Αν το κάνετε αυτό, η συνέχεια θα είναι σχετικά εύκολη…Τα παιδιά δέχονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι ενήλικες, αν οι ενήλικες μάθουν να τους δίνουν το μήνυμα σωστά, δηλαδή με τα σωστά λόγια και με καθαρή πρόθεση.

Αν το παιδί είναι 3, 6, 12, ή 17 ετών, μπορείτε να μιλήσετε μαζί του με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσατε και σε μένα. Οι διαφορές στην επικοινωνία με τα παιδιά έχουν να κάνουν με την εμπειρία τους και το λεξιλόγιό τους. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λέξεις και σημασίες που μπορούν να κατανοήσουν και να τους αφορούν. Για παράδειγμα, αν μιλάτε σε ένα 4χρονο που είναι ανήσυχος/η σχετικά με ένα μελλοντικό γεγονός, μπορείτε να του/της προτείνετε να κλείσει τα μάτια του/της, να κοιτάξει προς το μέλλον και να καταλήξει σε κάτι που θα ήθελε πραγματικά να συμβεί. Ζητήστε του/της να βάλει τη φαντασία του/της να δουλέψει, επειδή είναι τόσο πλούσια σε αυτή την ηλικία. Στη συνέχεια, μπορείτε να τον/την ενθαρρύνετε, λέγοντάς του/της ότι και οι δύο μαζί μπορείτε να εργαστείτε για να κάνετε αυτό ή κάτι  άλλο όμορφο να συμβεί. Αυτού του είδους η προσέγγιση είναι πολύ αποτελεσματική για τα μικρά παιδιά!  Ωστόσο, όταν μεγαλώσουν και γίνουν μαθητές/τριες στο σχολείο, η σχολική  ζωή τους απωθεί ή τους αποτρέπει από την ονειροπόληση ή τη φαντασίωση.  Γιατί όχι λοιπόν να μην τα μάθουν στην οικογένεια, αρκεί  να γίνει με λεπτό και σοφό τρόπο, ανάλογα με το στάδιο της ηλικίας τους…

Ας δούμε μερικά ‘’θέματα’’  που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο παράδειγμα που είναι πιο κοντά στην ηλικία του παιδιού σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια παρόμοια προσέγγιση για την περίπτωσή σας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τη γλώσσα που είναι σχετική.

Ένα 3χρονο παιδί με κακή αυτοεικόνα:

 

Αν το μικρό σας παιδί δυσφορεί για τον εαυτό του, αποφεύγει  πράγματα που πρέπει να κάνει, δεν προσπαθεί καθόλου, ή γενικά  κάνει πράγματα που κάνουν έκδηλη μια χαμηλή αυτοεκτίμηση, κάντε τα εξής: Πριν το παιδί πάει για ύπνο το βράδυ, βάλτε τα χέρια σας πάνω του και προφέρετε για χάρη του λόγια που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει μια καλύτερη εικόνα για τη ζωή του:

  • Είμαι τόσο χαρούμενος και ευγνώμων τώρα που αρέσω σε όλους!
  • Είμαι τόσο χαρούμενος και ευγνώμων τώρα που είμαι καλός-ή σε ό,τι κάνω!
  • Είμαι τόσο χαρούμενος και ευγνώμων τώρα που είμαι έξυπνος-η!

Όπως εσείς εκφέρετε αυτές τις δηλώσεις ξανά και ξανά, κάντε το παιδί να πάρει το θάρρος να τις επαναλάβει. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική, επειδή μιλάτε στο παιδί, όταν το μυαλό του είναι σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης πριν τον ύπνο, στην πιο δεκτική κατάσταση του μυαλού!  Θα εμφυτεύετε με αγάπη αυτές τις προτάσεις απευθείας στο ασυνείδητο μυαλό του που είναι εντελώς υποκειμενικό. Και τότε θα πάρει ό,τι του δώσετε!

1651

Ένα 6χρονο που χτυπά τους άλλους

Πριν από όλα, επιτρέψτε μου να πω ότι σε όποια ηλικία κι αν είναι το παιδί σας, αν έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, δεν αντιδράτε σε αυτό που κάνει, αλλά ανταποκρίνεστε σε αυτό. Όταν αντιδράτε σε καταστάσεις, χάνετε τον έλεγχο και το παιδί μπορεί να καταλάβει κάτι τέτοιο. Αυτό δεν είναι η συμπεριφορά που θέλετε να περάσετε για παράδειγμα στο παιδί σας. Χαλαρώστε την ένταση και κάνετε μια παύση για να σκεφτείτε διαφορετικά….Για να ανταποκριθείτε στην πρόκληση. Aς πούμε ότι η 6χρονη κόρη σας πολλές φορές χτυπά ή σπρώχνει το μικρό αδελφό της. Όταν αυτό συμβαίνει, πριν από όλα προφυλάξτε το γιο σας. Στη συνέχεια, πηγαίνετε κοντά στην κόρη σας και ‘καρφώστε’ το βλέμμα σας στα μάτια της. Πάρτε μια ανάσα  παραμείνετε ευγενικός-ή και ήρεμος-η. Δείξτε συμπόνια για ότι νιώθει. Μη βάλετε στα λόγια σας ενεστώτα χρόνο: “Αυτό ήταν σκληρό…..Ο αδελφός σου έκλαψε…Είδα πως ένιωσες άσχημα ..Μίλησέ μου για αυτό” Αντί να συζητάτε το πρόβλημα, μιλήστε για τη συμπεριφορά που θέλετε από αυτήν να εκδηλώνει. Αυτό είναι το κλειδί, να  επικεντρωθείτε στην επιθυμητή συμπεριφορά. Και το ακόμη καλύτερο:  Μπορείτε να της γράψετε και να επαναλαμβάνει αυτή τη δήλωση αρκετές φορές την ημέρα….

 

“Είμαι τόσο χαρούμενη και ευγνώμων τώρα που είμαι τρυφερή και ευγενική με τον αδερφό μου»

 

ή κάποιες άλλες, σχετικές συμπεριφορές που θέλετε να εκδηλώνει. Την ενθαρρύνετε να επαναλαμβάνει τις δηλώσεις της πριν να πέσει για ύπνο το βράδυ. Το παιδικό μυαλό είναι χωνευτήρι τόσο για τα καλά, όσο και για τα προβλήματα.

 

 

Η 12χρονη που αισθάνεται ‘’ξεχασμένη’’

 

Ας πούμε ότι η 12 χρονη κόρη σας, στην προεφηβεία της, έχει πειραχτεί που δεν της κάνετε όσα σας έχει ζητήσει, ούτε καν ανοίγετε κουβέντα για αυτά…Καταλαβαίνετε ότι αυτή η ηλικία είναι ώριμη για να μιλήσετε έτσι όπως θα το κάνατε με έναν ενήλικα. Σε αυτήν την περίπτωση το καλύτερο είναι να κάνετε μια συμφωνία ή να διαπραγματευθείτε μαζί της. Έτσι το μυαλό της θα φεύγει από τη δυσφορία και θα στρέφεται σε κάτι θετικό και κοινά αποδεκτό, ενώ τα κίνητρα θα μένουν ακόμη ενεργά. Καθίστε δίπλα της και βάλτε κάτω τα ‘’θέλω’’ του καθένα για τον άλλο. Τα παράπονα δεν μπορούν να μένουν πιεσμένα στο μυαλό, οι αντιθέσεις και οι λάθος αντιλήψεις πρέπει να βγουν στο φως της μέρας και οι δύο πρέπει να γίνετε καλύτεροι.  Η αγάπη, η επιθυμία και η καλή πίστη πρέπει να εκφράζονται!!

 

  • Θέλω να είσαι ευτυχισμένη κα να έχουμε μια υπέροχη σχέση πάντα και βάζω στοίχημα ότι κι εσύ αισθάνεσαι το ίδιο !!! Θέλω πρώτα  να μου πεις τι μπορείς εσύ να κάνεις για τον εαυτό σου για να γίνεις καλύτερη σε ένα μήνα από σήμερα και μετά θα βάλουμε κάτω αυτά που μου έχεις ζητήσει….
  • Ναι, μπαμπά, το υπόσχομαι…..
  • Θέλω να κάνεις και κάτι άλλο. Να λες κάθε μέρα και να σκέφτεσαι βαθιά τις ιδέες που έχει αυτό εδώ το βιβλίο που πήρα, και μέσα από αυτό μπορούμε να γίνουμε και οι δύο καλύτεροι.
  • Τι λέει για να κάνω………
  • ‘’Θέλω και μπορώ..Η δύναμη της θέλησης για τα παιδιά’’  Ας βάλουμε ένα πρόγραμμα μέσα από αυτά που λέει !
  • Μα έχω τόσα πολλά να κάνω, δεν αντέχω άλλο πρόγραμμα!
  • Με αυτό το πρόγραμμα θα κερδίσεις όσα μου έχεις ζητήσει να κάνω για σένα!!

 

Δεν είναι ευχάριστο; Κάνετε μια τέτοια συμφωνία που θα είστε και οι δύο ευχαριστημένοι. Μη στρέφετε τη συζήτηση στο πρόβλημα, στη δυσκολία και τη δυσμένεια. Κάντε ένα άλμα προς τη  θετικότητα και δώστε την τροφή που ζητά το μέσα μυαλό για να αποκτήσει τη δύναμη της θέλησης…. Να βλέπει τη ζωή με φως και αισιοδοξία και να δημιουργεί χωρίς κόπο αυτά που θέλει και επιλέγει ‘’εδώ και τώρα’’, όχι μόνο αυτά που εύχεται και ονειρεύεται αόριστα για το μέλλον… Άλλωστε το πρώτο είναι η μηχανή που δουλεύει για το δεύτερο. Και μην ξεχνάτε, συζήτηση κάθε μέρα !

Ο 17χρονος γιος σας είναι αρνητικός και συχνά παραπονιέται..

Εάν έχετε έναν έφηβο που είναι συχνά αρνητικός, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να αλλάξει το μοντέλο του. Ενώ όμως η πρόθεσή σας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει πιο θετικό πρόσωπο, το να προσπαθείτε με επιμονή να τον αλλάξετε, αυτό θα γίνει boomerang για σας. Απλά, να καταλάβετε ότι αυτή τη στιγμή η εικόνα με το παιδί είναι αυτή…… Πάνω από όλα, δεν αντιδράτε, αλλά ανταποκρίνεστε στην ανάγκη του. Αντί να προσπαθείτε να διαλύσετε τη δυσφορία του, ακούστε τη και αφήστε τη να βγει….. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνείτε μαζί του. Όταν το παιδί σας είναι αρνητικό για κάτι και στη συνέχεια εσείς αντιδράτε με επικριτικό πνεύμα γι ‘αυτόν, αυτό απλά μεγαλώνει το φαύλο κύκλο. Η ηρεμία και η ανταπόκριση  σας επιτρέπουν να διατηρήσετε τον έλεγχο, αντί να αφήσετε την κατάσταση να ενταθεί. Και τώρα έρχεται η ώρα να βγάλετε το ‘καλό’ και να το αφήσετε να πάρει τον έλεγχο! Μην επαναλαμβάνετε στο παιδί τις δικές σας παλιές συνήθειες και δυσκολίες. Αλλάζετε την προοπτική σας! Τώρα είστε ο αρωγός και ο οδηγός του. Ο ίδιος είναι αρκετά μεγάλος να του μιλήσετε για την σωστή εικόνα του, με ηρεμία και χαμόγελο. Με τον ίδιο τρόπο του μιλάτε για το συμφέρον του και τις θετικές σας προσδοκίες. Απώτερος στόχος σας είναι να αφήσετε το παιδί σας να είναι αυτός που είναι, αλλά και να τον κάνετε να γνωρίζει  ότι  τα λόγια, οι διαθέσεις του και η στάση του, όλα έχουν αντίκτυπο, πριν από όλα στον ίδιο και στους στόχους του. Με ειλικρίνεια βάζετε τα δικά σας όρια, σεβαστείτε τα δικά του και εστιάζετε στο μέλλον! Τον καλείτε να επανεξετάσετε μαζί τους στόχους του και όντας ο ίδιος/η ίδια υποψιασμένος/η, αλλάζετε η προσθέτετε κάποιους. Αλλάξτε την προοπτική σας, σκεφτείτε την πραγματική εικόνα που έχει σήμερα ο γιος σας, και αρχίστε να αναμένετε θετικά πράγματα από αυτόν. Διαβάστε για τους τρόπους να αλλάζετε την ενέργεια γύρω σας. Αντί να διαμαρτύρεστε, επαινέστε τα θετικά στοιχεία του. Τέλος, ας δημιουργήσει μια λίστα με φράσεις ευγνωμοσύνης και ας σκέπτεται πάνω σε αυτήν κάθε πρωί ή πριν πάει για ύπνο το βράδυ. Αν και όταν τα κάνει όλα αυτά, ο ίδιος θα αρχίσει να σημειώνει και να νιώθει διαφορετικά πράγματα από ό,τι μέχρι τότε. Θα αρχίσει να προσελκύει νέους πιο θετικούς φίλους, να κάνει μια σχέση, να βλέπει  ευκαιρίες αντί για εμπόδια, και να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

 

Η συγκομιδή του καλού

Μοιραστείτε αυτούς τους τρόπους με τα παιδιά σας και θα αλλάξουν τη ζωή τους για πάντα!

Διδάξτε τα παιδιά σας για να βρίσκουν και να εκμεταλλεύονται το καλό σε ό,τι αντιμετωπίζουν.

Ας γνωρίζουν ότι υπάρχει καλό σε κάθε κατάσταση. Πείτε τους ότι δουλειά τους είναι να ψάξουν για αυτό. Όσο περισσότερο θα κοιτάνε το καλό, τόσο περισσότερο θα βρίσκουν.

Ασφαλώς όμως, θα χρειαστεί να εφαρμόσετε αυτήν την πρακτική πρώτα στη δική σας ζωή. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα κάνετε στα παιδιά σας κανένα καλό, αν τους λέτε ένα πράγμα και τους δείχνετε ότι είστε κάτι άλλο! Αν βλέπουν ότι εσείς μπορείτε πάντα να ζητάτε και να βρίσκετε κάτι καλό σε κάθε κατάσταση, θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Και αυτό από μόνο του θα τους βοηθήσει να απολαύσουν μια πιο ευτυχισμένη, υγιέστερη και πιο άφθονη ζωή.

 

Νοέμβρης 2016

 

facebook chat