Φαντασία και θέληση-Οι δυνάμεις που αλλάζουν τη ζωή
October 8, 2016
Αν θέλεις να είσαι ελεύθερος,πρέπει να είσαι ο εαυτός σου
October 19, 2016

Με βάση την ιδέα της Ψυχοκυβερνητικής (PsychoCybernetics) όπως διατυπώθηκε από τον Dr. Maxwell Maltz το 1960

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς να καταλαβαίνουν κάτι σημαντικό. Θα είναι καλό να δεσμευτείς ότι δεν είσαι ένας από αυτούς, αλλιώς αυτό το ‘κάτι’ θα μπορούσε να περιορίσει κάθε τομέα της ζωής σου. Η αυτό-εικόνα, η εικόνα που κρατάς για τον εαυτό σου, επειδή είναι ένας κυβερνητικός μηχανισμός, θέτει αυστηρά τα όρια και τις πιθανότητες της ζωής σας …..

 

Αν έχεις μια “μικρή” αυτο-εικόνα, τότε δημιουργείς ένα μικροσκοπικό κουτί γύρω από τον εαυτό σου. Αν έχεις μια μεγάλη και ισχυρή αυτο-εικόνα, αυτή δημιουργεί ένα μεγάλο κουτί. Έτσι, το ερώτημα είναι….Είσαι εγκλωβισμένος μέσα σε έναν φαύλο κύκλο ή περιβάλλεσαι από ένα κύκλο σιγουριάς; Μπορεί να μην είσαι σίγουρος για να περιγράψεις τις λεπτομέρειες αυτής της νοητικής εικόνας, αλλά μην κάνεις ποτέ λάθος, είναι πάντα εκεί και σε οδηγεί χωρίς να το καταλαβαίνεις…

 

Αυτά τα στοιχεία βασίζονται σε πεποιθήσεις που διαμορφώνεις για τον εαυτό σου, από τις εμπειρίες του παρελθόντος σου. Από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σου, τις ταπεινώσεις και τους θριάμβους σου…. Και από τους τρόπους που άλλοι άνθρωποι σε έχουν χειριστεί και κρίνει, ιδιαίτερα κατά την πρώιμη παιδική σου ηλικία. Όπως συμβαίνει με κάθε ψυχικό πρόγραμμα, από τότε που αυτή η αίσθηση για τον εαυτό σου μπαίνει σε αυτήν την εικόνα, γίνεται ’αλήθεια’ χωρίς να αμφισβητείται το κύρος της. Τώρα αξίζει να προσέξεις και αυτό …. Έχεις χτίσει ολόκληρη την προσωπικότητά, τη συμπεριφορά, ακόμη και τις περιστάσεις της ζωής σου πάνω σε αυτήν την εικόνα του εαυτού σου. Είναι το θεμέλιο για ό, τι μέχρι τώρα είσαι, έχεις και κάνεις! Και για αυτό, η ίδια αυτή εικόνα, κάθε μέρα, ελέγχει και ενισχύει τις εμπειρίες σου. Όπως είδαμε, αυτή δημιουργεί ένα φαύλο ή ένα ωφέλιμο κύκλο, ανάλογα με το πώς βλέπεις τον εαυτό σου. Πώς λοιπόν να ζήσεις με τον τρόπο που εσύ θέλεις να ζήσεις; Θα πρέπει να σου γίνει ξεκάθαρο από τώρα ότι τα αποτελέσματα που παίρνεις στη ζωή είναι μια αντανάκλαση της εικόνας του εαυτού σου.

 

 

oore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ευτυχώς, αν δεν είσαι ευχαριστημένος με αυτά τα αποτελέσματα, μπορείς να αλλάξεις ανά πάσα στιγμή αυτήν την μοιραία εικόνα…. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κατευθύνεις την ενέργειά σου για να αλλάζεις τη μορφή και  τα χρώματα αυτής της εικόνας, αντί να προσπαθείς να αλλάζεις τις εξωτερικές συνθήκες, όπως συμβαίνει με τη διατροφή, όταν έχεις βαρύνει. Δεν ξέρω καλύτερο μέσο για να σε βοηθήσει πάνω σε αυτό από την Ψυχο-Κυβερνητική του Dr. Maxwell Maltz, πρώτα για να κατανοήσεις και μετά να αλλάξεις την εικόνα του εαυτού σου. Πέρα από ένα βιβλίο, σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι δυνάμεις που κρύβεις μέσα σου με την  αίσθηση κατωτερότητας και ένας άνθρωπος που γνωρίζει. Μόλις βρεις ένα κλειδί για το πώς να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου, να το διδάξεις αμέσως στα παιδιά, τα ανήψια, ή και τα εγγόνια σου. Αυτό θα αλλάξει την πορεία της ζωής τους για πάντα!

 

Και ας θυμάσαι…Είσαι μοναδικός-ή! Δεν είσαι σαν κανέναν άλλο πρόσωπο στον πλανήτη. Και δεν είσαι υποχρεωμένος-η να είσαι. Όταν έχεις κατανοήσει αυτές τις έννοιες και τη σημασία τους, εσύ και η οικογένειά σου μπορείτε να σταματήσετε να ζείτε όπως νομίζουν οι άλλοι ότι πρέπει να ζείτε (όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς, αρχίστε από τους πολιτικούς…..). Πάρε σοβαρά το σοφό λόγο του Όσκαρ Ουάιλντ: «Ο εγωισμός δεν είναι όταν κάποιος επιθυμεί να ζει όπως θέλει, είναι να ζητά από τους άλλους να ζουν όπως ο ίδιος θέλει».

 

Καλλιέργησε την ευαισθητοποίηση και το κουράγιο για να ζήσεις τη ζωή σου με το δικό σου τρόπο.  Ας αφήσεις τώρα πίσω την ψεύτικη και περιορισμένη εικόνα για τον εαυτό σου! Είναι καιρός να βαδίσεις σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου μπορείς να αναπνέεις πιο καθαρό και υγιεινό αέρα!

 

Καλή νέα πορεία!

 

Με χαμόγελο,

 

Άκης Ρόμας

facebook chat