nlp

ΝΕΥΡΟΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τι είναι το ΝLP (Neuro-linquistic Language Programming)

Το Ν.L.P. είναι ένα μοντέλο αποτελεσματικότητας στην ανθρώπινη απόδοση και επικοινωνία, μέσα από τη μελέτη της υποκειμενικής εμπειρίας και της υπεροχής στην απόδοση αρίστων/πρωτοπόρων ανθρώπων και μεθόδων και στοχεύει στην συνέργεια σώματος και μυαλού για την προαγωγή των στόχων και επιδιώξεων κάθε ξεχωριστού ατόμου.

Στην απλοϊκή άποψή του το N.L.P. είναι ένα μοναδικό μοντέλο για να κάνει κάποιος αυτά που επιθυμεί σε σχέση με άλλους και ταυτόχρονα αυτά που επιθυμεί και χρειάζεται ο εαυτός του. Είναι ένα μεγάλο μάθημα στους ανθρώπους, σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν το μυαλό τους. Μαθαίνουμε τη γλώσσα του μυαλού για να χτίζουμε μια άμεση επικοινωνία με το ασυνείδητο, την ‘αποθήκη’ των προβλημάτων και το ‘χρυσωρυχείο’ των ικανοτήτων μας! Για να το πετύχουμε αυτό, θα χρειαστεί να ακυρώνουμε παλιές ιδέες και αντιλήψεις και συνήθειες και να φυτεύουμε το σπόρο για νέες, σύμφωνα με το δικό μας τρόπο μάθησης και προτίμησης

Ίσως ποτέ δεν σας δόθηκαν οι ευκαιρίες, ή και τώρα οι υποχρεώσεις σας, σάς κρατούν μακριά από την επίτευξη των στόχων σας. Για να φέρουμε τα καλά πιο κοντά, για να διαλύσουμε μια κακή και άβολη συνήθεια ή μια αδυναμία, αν είναι δύσκολο και επίπονο να διακρίνουμε τη ρίζα της και να την βγάλουμε από εκεί, μπορούμε να βρούμε το λάθος πρότυπο που έχει αφομοιωθεί και να το αλλάξουμε με τη θετική δύναμη της γλώσσας. Τότε η ζωή μας θα αρχίσει να παίρνει νέο δρόμο, όχι μόνο πια χωρίς αυτό, αλλά με νέα πρότυπα που μας ανεβάζουν και μας φέρνουν πιο κοντά σε μια νέα προσωπική εικόνα και στους στόχους μας, που εδώ και καιρό είχαν κολλήσει από τα εμπόδια.

Ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ως θεραπεία, το NLP είναι μια διδασκαλία για το πώς να χρησιμοποιεί κάποιος σωστά το μυαλό του. Οι Σύμβουλοι NLP αξιοποιούν τη δύναμη της γλώσσας για να διαλύσoυν τα νοερά εμπόδια που εν αγνοία μας δημιουργούμε για τους εαυτούς μας. Το NLP θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και αξιόπιστα εργαλεία της μοντέρνας αποτελεσματικής ψυχολογίας, όχι μόνο για να απομακρύνει κάθε πρόβλημα ψυχικής φόρτισης, εικόνας (image making), απόδοσης, επίδοσης, σχέσεων, επικοινωνίας και συμπεριφοράς που εμποδίζει την υγεία, την εξέλιξη και την ευημερία

 • βελτίωση της αυτοπεποίθησης
 • βελτίωση αυτοεκτίμησης
 • αποβολή φόβων και εξαρτήσεων
 • προβλήματα σχέσεων
 • μαθησιακές δυσκολίες
 • διαταραχές παιδικής και εφηβικής ηλικίας
 • προβλήματα από ασθένεια, νοσηλεία, απώλεια
 • βελτίωση της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας…..
 • υπνοθεραπεία για κάθε πρόβλημα

αλλά και για να μας ανυψώσει και να μας επεκτείνει

με τρόπο ανοδικό και δημιουργικό……

 • στοχοθεσία και επιτυχία στόχων
 • μοντέλα επιτυχημένων ανθρώπων
 • δημιουργικός οραματισμός
 • διαπραγμάτευση και διαβούλευση
 • γρήγορη μάθηση
 • πωλήσεις
 • αθλητικές επιδόσεις

Το NLP ήλθε για να μας διδάξει το πώς να αλλάζουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, να ρυθμίσουμε και να προσαρμόσουμε τις συμπεριφορές μας, προκειμένου να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε.  Ο Σύμβουλος NLP θα εργαστεί για να ενθαρρύνει τον πελάτη να κινηθεί έξω από τη ζώνη άνεσής του. Σπάζοντας τα εμπόδια και αναπτύσσοντας όλες τις ευκαιρίες για θετική δράση πάνω στο ασυνείδητο μυαλό, τον οδηγεί, σε σχετικά σύντομο χρόνο, να χαράξει πορεία για μια πληρέστερη, πιο ευτυχισμένη και πιο ικανοποιητική ζωή.

Η τεχνική αναπτύχθηκε το 1972 από τον John Grinder και Richard Bandler. Γοητευμένοι με την ανθρώπινη τελειότητα, αποφάσισαν να πάρουν ιδέες από το έργο των Fritz Perls, ψυχοθεραπευτή πίσω από τη θεραπεία Gestalt, Virginia Satir, τη ’’μητέρα της οικογενειακής θεραπείας’’ και ιδιαίτερα από τον Milton Erickson, το πρώτο θεραπευτή να χρησιμοποιήσετε την ύπνωση για ιατρικούς σκοπούς.

Ενώ NLP είναι μια τεράστια και πολύπλοκη τεχνική, οι θεμελιώδεις ιδέες του μπορεί να χωριστούν σε τρία μέρη:

Υποκειμενικότητα – Στην καρδιά του NLP βρίσκεται η κατανόηση ότι ο καθένας από εμάς έχει μια μοναδική προοπτική του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Χάρτες – Η πεποίθηση ότι οι δικοί μας ‘κόσμοι’ αποτελούνται από πολύπλοκα εδάφη και από τα όρια που έχουν σχεδιαστεί για εμάς, καθώς μεγαλώνουμε.

Γλώσσα – Είναι κατανοητό ότι έχουμε τη δύναμη να μετακινήσουμε και να αναδιαμορφώσουμε αυτά τα εδάφη και τα όρια με τη χρήση των δικών μας συστημάτων ελέγχου. Η μεγαλύτερη επιρροή σύστημα ελέγχου που κρατάμε είναι η γλώσσα.

NLP και υποκειμενικότητα

Για να το θέσουμε απλά, φανταστείτε την ακόλουθη κατάσταση: Δύο άνθρωποι έχουν απολυθεί. Λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κενών στις τωρινές θέσεις τους, έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν έξω από την περιοχή για νέες ευκαιρίες.

Ο πρώτος τύπος, αρχικά αναστατωμένος από την απρόσμενη απώλεια, έχει συνηθίσει στην ιδέα. Διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του για ένα νέο σπίτι και να βγαίνει έξω για να γνωρίσει ένα νέο κοινωνικό κύκλο. Η νέα δουλειά έχει λιγότερα χρήματα, αλλά η περιοχή είναι φθηνότερη, έτσι έχουν απομείνει χρήματα για κάποιες ‘πολυτέλειες’. Μετά από σκέψη σχετικά με τη νέα κατάσταση, αυτός ο τύπος έχει καταφέρει να μετατρέψει ένα πιθανό πλήγμα στην αυτοπεποίθηση και μια πηγή της ανασφάλειας σε μια θετική, νέα εμπειρία.

Ο δεύτερος τύπος, ωστόσο, δεν πάει καλά. Η απόλυση ήταν ένα πλήγμα για τον αυτοσεβασμό του και να αισθάνεται τη νέα, κατώτερη δουλειά του σαν ένα σημάδι αποτυχίας. Αυτή η απώλεια της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης έχει προκαλέσει απόσπαση της προσοχής και σύντομα  έρχεται η ώρα να κάνει τη μεγάλη κίνηση. Βιώνοντας θλίψη για πάρα πολύ καιρό, αναγκάστηκε να πάρει μια βιαστική απόφαση για ένα σπίτι πολύ μικρότερο από ότι είχε αρχικά προγραμματίσει. Κλεισμένος στον εαυτό του, αισθάνεται μοναξιά και θυμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σε ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι ο τρόπος με τον οποίο εξετάζει την κατάσταση αυτό που τελικά επηρεάζει την εμπειρία του. Αλλά είναι πραγματικά τόσο εύκολο, να αλλάζουμε την οπτική σας για τον κόσμο; Τι καθορίζει το πώς βλέπουμε τη ζωή μας;

Οι Χάρτες NLP (επίσης γνωστοί ως μοντέλα)

είναι το επόμενο συστατικό αυτής της μεθόδου. Η ιδέα είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει ένα μοναδικό χάρτη με σύμβολα και σημάδια από το ταξίδι της ζωής μας. Οι Σύμβουλοι NLP χρησιμοποιούν την ιδέα ενός χάρτη για να δείξουν πώς μπορούμε να δούμε μόνο τις δικές μας αναπαραστάσεις για τον κόσμο, όχι τον πραγματικό κόσμο. Σκεφτείτε το σαν να φοράμε όλοι που δείχνουν μόνο ορισμένα μέρη του κόσμου. Ακόμα κι αν δύο άνθρωποι στέκονται δίπλα-δίπλα και γίνουν μάρτυρες για ένα γεγονός, ο καθένας τους θα πάρει μια διαφορετική εμπειρία. Είτε το αποδεχόμαστε είτε όχι, κάθε γεγονός στη ζωή μας έχει επιπτώσεις στο μέλλον μας με κάποιο τρόπο. Το προκαλούμε μέσα από τα ‘πιστεύω’ μας, τις συμπεριφορές ή τις αποφάσεις που παίρνουμε, έτσι ο καθένας μας, βάζει  σημάδια για το μέλλον του.

Αυτή η κατανόηση είναι βασική για το NLP. Ένας Σύμβουλος Ζωής θα χρησιμοποιήσει NLP για να διακρίνει πώς και γιατί οι πελάτες του έχουν βάλει τους εαυτούς τους στην άκρη, ή  έχουν κολλήσει σε ένα τέλμα. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται περιορισμένοι, καθώς δεν έχουν την αίσθηση ότι αξίζουν να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό μπορεί να μην είναι η επιλογή τους, μπορεί να είναι αποτέλεσμα από κάτι που συνέβη στο παρελθόν. Μια σκληρή απόρριψη, μια προσωπική απώλεια ή ίσως κάποια κοινωνική απαξίωση μπορεί να έχει αφήσει ένα σημάδι στο χάρτη τους, εμποδίζοντάς τους να βαδίζουν προς τα εμπρός στο μέλλον.

Γλώσσα και NLP

Η τελική θεωρία πίσω από τις πρακτικές NLP είναι ότι είναι θέμα του  ίδιου του ενδιαφερόμενου προσώπου για να διευρύνει τα όρια του ‘χάρτη’ του, να επαναπρογραμματίσει τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου του. Η γλώσσα του δίνει τη δυνατότητα να διατυπώσει, να εκφράσει και να επικοινωνήσει τις σκέψεις του, όπως και στον καθένα μας. Δημιουργεί τον κόσμο των λεκτικών δομών, των νοημάτων, με άλλα λόγια  των νευρικών συσχετισμών των λέξεων, όχι μόνο για να περιγράψει, αλλά και να διαμορφώσει τον κόσμο γύρω μας! Η γλώσσα που ρέει τόσο γρήγορα μέσα στους νευρώνες μας, είναι αυτή που θα σχεδιάσει και ένα νέο κόσμο γύρω μας!

Μεταβάλλοντας τη χρήση της γλώσσας, ένα άτομο μπορεί να επεκτείνει τα όρια του ‘χάρτη’ του και να κάνει τα πρώτα βήματα για τις  αλλαγές που θέλει να πετύχει. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τη λέξη ’’αποτυχία’’ – τι σημαίνει αυτό για σας; Για κάποιους, η λέξη μπορεί να αντιπροσωπεύει την απογοήτευση, τη θλίψη, τη μοναξιά, ή και μια άσχημη αίσθηση στο στομάχι. Αυτές οι νευρικές συνάψεις μπορεί να  τον τρόπο που θα βιώνουν μια αποτυχία – ή και ένα απλό κίνδυνο αποτυχίας, στο μέλλον. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να συνδέσουν τη λέξη με νέα ξεκινήματα, μια νέα αρχή και μια άλλη εμπειρία ζωής.

Μεταβάλλοντας τον τρόπο μέσα από τον οποίο διαφορετικές λέξεις, νοήματα και συνάψεις διαμορφώνουν το δίκτυο ενός ατόμου, μπορούμε να τους οδηγούμε να αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται και την αντίληψή τους για τον κόσμο.

Life Coaching και NLP

Οι άνθρωποι επικοινωνούν τα συναισθήματά τους με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα από αυτά τα συναισθήματα πραγματικά κοινοποιούνται ασυνείδητα, είτε διαμέσου της φωνής (τόνος, ένταση, ρυθμός), με τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος, ή και τις λέξεις. Οι Σύμβουλοι NLP είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν αυτές τις λεπτές, ασυνείδητες ενδείξεις ώστε να μπορούν να κατανοήσουν πώς ο πελάτης τους αισθάνεται. Ένας NLP μπορεί να εντοπίσει τα αυτο-περιορισμούς που επιβάλουν οι πελάτες στον εαυτό τους με την αποκάλυψη του νοητικού χάρτη τους και να εργάζεται μαζί τους για να προχωρήσουν μπροστά ελεύθεροι.

Τα τρία πιο κοινά είδη περιορισμών στις πεποιθήσεις :

 • απελπισία
 • ευτέλεια (χαμηλή αξία)
 • ανικανότητα

 

Είναι εύκολο για τους ανθρώπους να ‘ρυθμίζονται΄ για την αποτυχία εάν έχουν συνεχώς αρνητικές σκέψεις. Σχόλια όπως΄δεν είμαι αρκετά καλός’ ή ’άλλοι άνθρωποι είναι καλύτεροι από μένα’ μπορεί να περιορίσουν την εμπειρία και την ευκαιρία της ολοκλήρωσης. Είναι κοινό για ένα επαγγελματία NLP για να καλύψει αυτές τις αρνητικές πεποιθήσεις, κάνοντας μια σειρά από διερευνητικές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν να αποκαλυφτούν τα ‘υπόγεια ρεύματα’ (συναισθήματα) που προκαλούν αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Και τότε θα αρχίσει να προκαλεί και να αμφισβητεί αυτά τα όρια, με την ελπίδα να αλλάξουν ριζικά τις  αυτόματες αρνητικές σκέψεις του πελάτη.

Τι να περιμένεις

Αν και οι συνταγές που χρησιμοποιούνται από τους NLP διαφέρουν μεταξύ τους στη μορφή και την προσωπική επιρροή, μια τυπική συνεδρία NLP θα ακολουθήσει τα ίδια, βασικά θεωρητικά μοτίβα.

Αρχικά θα σας ρωτήσει τι θέλετε να αλλάξετε και τα προβλήματα που θέλετε να ξεπεραστούν. Θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που λέτε, στον τρόπο που εκφράζεστε και θα προσαρμόσει τη σύνοδο πάνω στις απαντήσεις σας. Θα λειτουργήσει μέσα από μια σειρά ασκήσεων μαζί σας, προκειμένου να συναρμολογήσει το ‘χάρτη της ζωής σας΄. Θα αρχίσει να εισάγει νέες διαδικασίες σκέψης, για να διευρύνει τα όριά σας. Δεν θα χρειαστούν μήνες με συναντήσεις. Το οπλοστάσιο του NLP είναι ευέλικτο και δραστικο και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και κάθε ιδιαίτερο προφιλ πελάτη. Είναι φυσιολογικό οι αλλαγές να προχωρούν την πάροδο του χρόνου και να μπαίνουν στην καθημερινή ρουτίνα για να αλλάζουν τα συναισθήματα, οι σχέσεις, η διάθεση……Τα προβλήματα, αργά αλλά σταθερά, χάνουν την επιρροή τους, ενώ ταυτόχρονα άλλες επιλογές μπαίνουν στο πρόγραμμα.

Πιστεύεται ότι το NLP είναι μια δημοφιλής τεχνική, καθώς εστιάζεται στο μέλλον. Δουλεύει για να διερευνήσει τις μελλοντικές δυνατότητες και λύσεις, από τη συνάντησή σας και μετά, αντί να ενθαρρύνει την εξερεύνηση σε βάθος για μνήμες ή εμπειρίες από το παρελθόν. Για το λόγο αυτό θεωρείται πιο αποτελεσματική και ανώδυνη από τις τακτικές της Ψυχοθεραπείας. Η εμπειρία NLP είναι η προετοιμασία για την προσθήκη ευκαιριών, τη διεύρυνση των αντιλήψεων και τη ‘μετακόμιση’ από τις αρνητικές συνειδητές και αυτόματες σκέψεις που μας έχουν γίνει καθημερινό μας ‘σπίτι’.

Πώς μπορεί να βοηθήσει;

Το άγχος και το stress

Η πρακτική NLP μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση συναισθήματα του stress και του άγχους, καθώς διακρίνει ή και προσδιορίζει τα μοτίβα σκέψης που μπορεί να προκαλούν την πίεση. Από τη στιγμή που αναγνωρίζονται αυτά ασυνείδητο πρότυπα σκέψης, μπορούν να αμφισβητηθούν.

Υγεία και ευεξία

Μία από τις πιο σημαντικές ιδέες που στηρίζουν NLP είναι ότι το μυαλό και το σώμα είναι στενά δεμένα. Μέσα στην πρακτική, για παράδειγμα, οι πελάτες θα βιώσουν θετικά την ψυχική και σωματική ενέργεια. Με τη βελτίωση του τρόπου που προσεγγίζουμε και να σκεφτόμαστε για τον κόσμο και τον εαυτό μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας.

Φόβοι και φοβίες

Εδώ το NLP είναι γνωστό για τη μεγάλη αποτελεσματικότητά του, βοηθώντας τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους φόβους και τις φοβίες. Όπως και με το άγχος και το stress,το NLP μπορεί να αποκαλύψει το ιστορικό και την ρίζα της σκέψης πίσω από το συχνά  παράλογο φόβο. Μπορεί να αλλάξει το πώς ένα άτομο σκέφτεται και αισθάνεται για το τι τους προκαλεί φόβο, έτσι ώστε να μην είναι πλέον γεμάτο φόβο και ανασφάλεια σε μια κατάσταση ή δοκιμασία.Η ζωή χρειάζεται τόλμη και θετικές εμπειρίες.

Σχέσεις

Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται κατά κύριο λόγο στην υγιή λεκτική/προσωπική αλλά και τη καλή σεξουαλική επικοινωνία και τα προβλήματα που προκύπτουν, είναι από το ότι συχνά οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν ή δεν εκφράζουν το πώς αισθάνονται σε αυτές τις καταστάσεις. Το NLP μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να έχει πιο πολλή επίγνωση για το πόσο και πώς επικοινωνεί με το ταίρι του. Η κατανόηση αυτή μπορεί να βοηθήσει το ένα μέρος να αποδεχθούν ότι το άλλο μέρος μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις. Μια γνώμη δεν είναι πάντα ή σωστή ή λάθος…Με την ανάπτυξη των ικανοτήτων της ενσυναίσθησης (να νιώθει το άλλο ταίρι), ένα άτομο θα είναι ευκολότερο να οικοδομήσει ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις.

 Εμπιστοσύνη

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται μπορεί να βοηθήσουν τον ενδιαφερόμενο άτομο να σπάσει τις παλιές συνήθειες και πεποιθήσεις και να αποκτήσει θετικές νέες ευκαιρίες. Το NLP είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος στην ανάκτηση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης ενός ατόμου στον – πάντα πολυδύναμο εαυτό του-και με βάση αυτό του διδάσκει πώς να παίρνει αποφάσεις με βάση τα όνειρά του, παρά με τους φόβους του.

Επιχείρηση

Άνθρωποι από τον κόσμο των επιχειρήσεων, μαθαίνοντας αυτές τις αλήθειες και τα μυστικά επικοινωνίας, θα αναπτύξουν τους τρόπους που επικοινωνούν και ασκούν επιρροή, θα συνηθίζουν να συμπάσχουν και να διαπραγματεύονται με τέχνη, να παρουσιάζουν νέες ιδέες, να κερδίζουν τους συναδέλφους, τους  διευθυντές και τους επισκέπτες τους, να κερδίζουν το παιχνίδι στην ουσία και στις εντυπώσεις.

 

facebook chat